İçinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeniyle toplum sağlığını korumak için uygulanan tedbirler ve zorunlu izolasyon sürecinde sosyal medyada geçirdiğimiz zaman oldukça arttı. Dolayısı ile duygu durumları ve davranışlarımızı sosyal medya platformları üzerinden paylaşma isteğimiz de aynı oranda artış gösterdi. Bunun üzerine Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya platformlarının toplumun davranışları ve ruhsal sağlığı ile ilgili bir takım araştırmalar yaptı. Economics Observatory tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler ise şöyle:
Pandemi Duygu Paylaşımlarımızı Etkiledi
Araştırmalar, bu dönemde insanların duygularını sosyal medya platformlarında paylaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu araştırmalara göre olumsuz duygular, kişinin nasıl hissettiğini daha doğru şekilde yansıtıyor. Covid-19 salgını süresince Twitter’da olumsuz duygularını ifade edenlerin sayısı olumlu duygularını ifade edenlerin sayısından oldukça fazla olduğu da araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.
Instagram verileriyle yapılan araştırmalarda depresyon geçmişi olan kullanıcıların sağlıklı kullanıcılara oranla daha mavi, gri ve karanlık fotoğraflar paylaşmaya meyilli olduğu ortaya çıktı. Peki sosyal medya platformlarına göre mutlu ya da mutsuz olduğumuz nasıl anlaşılıyor?
Herkesin Mutlu Olmadığı Ortaya Çıktı
Amerikalı uzmanların 2008 yılından bu yana, kullanıcıların paylaşımlarındaki olumlu ve olumsuz kelimeleri seçen, “Hedonometre” adında geliştirdikleri bir araç ile her gün, dünya genelinde paylaşılan tweetlerdeki kelimelerin seçilerek karşılaştırılmasını sağlıyorlar. Bu kelimeler 1 en mutsuz 9 en mutlu olacak şekilde ayrıştırılıyor. Ancak 2020’nin Mart ayında Covid-19 Batılı ülkelere hızla yayılmaya başlaması ile mutluluk oranında büyük bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı.
Toplumun ekonomik, sosyal ve siyasal olaylar sırasında insanların duygularını ölçmeye yarayan bir diğer araç ise ekonomistler tarafından geliştirildi: “Brüt Ulusal Mutluluk”endeksi. Ekonomik, sosyal ve siyasal olaylar sırasında insanların duygularını ölçmeye yarayan bu endeks, Hedonometre’nin tam aksine, paylaşılan tweetlerdeki sadece belirli kelimeleri sınıflandırmaktansa tweetin tamamını inceleyip kişinin bulunduğu duygu durumunu ortaya çıkarıyor. Örneğin; “Konser hiç eğlenceli geçmedi.” Tweeti içinde bulunan “eğlenceli” ve “konser” kelimelerinden dolayı Hedonometre tarafından olumlu duygular içeriyor. Brüt Ulusal Mutluluk tarafından ise tweetin geneline bakıldığından dolayı olumsuz duygular içeriyor.
Pandemi “Mutluluk Paylaşımlarını” Etkiledi
Pandemi sürecinde alınan kısıtlama kararları ve karantinanın bireyler üzerinde oldukça olumsuz bir etki yaratan bu dönemde Covid-19 vakalarının günlük olarak artış gösterdiği bölgelerde daha çok olumsuz tweetler atıldığı araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.
Sonuç olarak; içinde bulunduğumuz pandemi dönemi gibi toplumun genelini etkileyen olayların, bireylerin ruh hallerindeki duygu değişimlerindeki etkisinin oldukça fazla olduğunu görüyoruz.
Siz de pandemi dönemindeki duygu durumlarımızın sosyal medyaya yansıması ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, sizlerle tanışmayı çok isteriz.
Yazan: Canan Aydın